Klasa ekonomiczna, biznesowa i pierwsza
Klasa ekonomiczna, biznesowa i pierwsza
Tanie linie lotnicze zazwyczaj nie oferują klas rezerwacyjnych, ale różne taryfy, w ramach których pasażerom takich linii jak Ryanair czy Wizz Air przysługują różne udogodnienia. Z kolei w rejsowych liniach lotniczych istnieją zazwyczaj trzy klasy rezerwacyjne: ekonomiczna, biznesowa oraz pierwsza. Niektóre linie lotnicze oferują też tzw. taryfy flexi, czyli elastyczne klasy ekonomiczne.
Klasa ekonomiczna
Pomimo iż klasa ekonomiczna jest najniższą oferowaną przez rejsowe linie lotnicze, podróżowanie w niej jest bardzo komfortowe. Regulowane siedzenia oraz zagłówki i podłokietniki zapewniają wygodną pozycję. Na dłuższych trasach podczas lotu często serwowany jest darmowy posiłek, który może składać się np. ze śniadania lub kolacji (w zależności od godziny lotu) oraz z obiadu i darmowych napojów, które dostępne są podczas całego lotu.
Na dłuższych trasach dostępne są również programy rozrywkowe – w nowszych samolotach ekrany audio-video wmontowane są w oparcie fotela, dlatego każdy pasażer posiada swój własny monitor, na którym może przeglądać wybrane przez siebie filmy i programy.
Klasa biznes
Standard podróżowania w klasie biznes jest znacznie wyższy niż w klasie ekonomicznej. Pasażerowie mają zazwyczaj więcej miejsca dla siebie, gdyż fotele są szersze, a przestrzeń na nogi znacznie powiększona. Posiłki zazwyczaj serwowane są na markowej porcelanie, a ich wybór jest znacznie większy niż w klasie ekonomicznej.
Pasażerom klasy biznes oferowane są również większe limity bagażowe, zarówno dotyczące bagażu podręcznego, jak i rejestrowanego. Ponadto mogą oni darmowo korzystać z salonów VIP na lotnisku, gdzie w komfortowych warunkach można oczekiwać na lot. Podróżni, którzy są członkami programów partnerskich, otrzymują również darmowe mile za przelot.
Klasa pierwsza
Klasa pierwsza to najwyższa i zarazem najdroższa klasa oferowana przez rejsowe linie lotnicze. Podróż w tej klasie zapewnia prywatność podczas lotu – w wielu samolotach oferowane są osobne loże dla pasażerów. Posiłki w pierwszej klasie przygotowywane są przez znanych szefów kuchni i serwowane są na życzenie pasażera, a nie o stałych porach, tak jak w klasie ekonomicznej. Również na terenie portu lotniczego pasażerowie mogą korzystać ze wszelkich wygód – od prywatnych loży, barów i restauracji, po nowocześnie wyposażone salony VIP.